Historik

ENABLE grundades 2014, efter en tragedi i samband med den Allsvenska säsongspremiären mellan Helsingborgs IF och Djurgårdens IF, då en djurgårdssupporter avled efter en våldsincident.

I avsikt att utveckla klubbens möjligheter att ta ett ökat ansvar för säkerhet och trygghet kring sina matcher, tog Djurgårdens CSR-ansvarige, Filip Lundberg initiativ som i förlängningen ledde till att ENABLE grundades, med Lundberg, samt Dr Clifford Stott och Jonas Havelund som medverkande, samtliga på deltid. Initiativet gjordes möjligt genom finansiellt stöd från Djurgårdens IF samt Storbritanniens råd för ekonomisk och social research (ESRC).

Inför säsongen 2016 förändrades förutsättningarna för ENABLE:s arbete kraftigt, då Gålöstiftelsen gick in som huvudfinansiär. Som en följd kunde verksamheten säkras för flera år och organisationen expandera inför2017, genom att en projektledare – Anders Almgren – kunde anställas på heltid och att en doktorand från Keele University, Neil Williams, i Storbritannien kunde engageras i projektet.